Retailer of winkelier

Vanaf 1 januari 2022 zijn matrasfabrikanten en -importeurs verplicht om een afvalbeheerbijdrage te betalen over alle matrassen die vanaf dan gefactureerd zijn. Het gaat om 1- en 2-persoonsmatrassen, toppers en kinder-/babymatrassen. (Wat verstaan we onder een matras?)

Inzamelaars van matrassen, zoals gemeenten en afvalbedrijven en winkeliers of retailers, kunnen vanaf dezelfde datum een vergoeding ontvangen. Die geldt voor ingezamelde matrassen door hen aangeboden bij gecertificeerde matrasrecyclebedrijven.

Wanneer ben ik als retailer afdrachtplichtig en wanneer als fabrikant/importeur?
Als je als retailer/winkelier rechtstreeks matrassen importeert (bijvoorbeeld een Belgische leverancier) ben je ook als ‘importeur’ verplicht om de afvalbeheerbijdrage te betalen.

Als je alleen matrassen van Nederlandse producenten verkoopt die allemaal een afdracht doen aan MRN hoef je je niet te registreren in de portal.
Wel is het raadzaam om er op te letten dat de leveranciers de afvalbeheerbijdrage kenbaar maken op de bon, zodat duidelijk is dat de wettelijke afdracht betaald is en er ook niet twee keer een heffing wordt opgelegd.

Als je buitenlandse leverancier opgave doet namens alle klanten in Nederland, horen wij graag wie deze leverancier is. Het maakt niet uit of dit een private label betreft of niet. De afvalbeheerbijdrage is wettelijk verplicht zodat er een eerlijke situatie ontstaat.

Ik heb me aangemeld als retailer, kan ik me ook aanmelden als inzamelaar?
Je hebt je aangemeld als retailer, maar je wil je ook aanmelden als inzamelaar (bijvoorbeeld omdat je oude matrassen mee retour neemt, inzamelt en naar een recyclebedrijf brengt) let dan op het volgende: je kan je als producent/importeur én als inzamelaar registreren op hetzelfde KvK-nummer. Het zijn wel twee aparte registraties (lees: ook twee aparte e-mailadressen) omdat de één een debiteur is en de andere een crediteur. 

Wat is mijn rol als retailer in het recyclen van matrassen?
MRN hecht een groot belang aan de samenwerking met de keten. Ook de winkeliers zijn hard nodig. Jullie zijn de schakel naar de consument. Bij de aanschaf van een nieuw matras is het goed om aan de consument te vermelden dat MRN het mogelijk maakt om veel matrassen te laten recyclen. Deze matrassen moeten dan wel droog worden ingeleverd. Dit is ook het moment om te vragen waar de consument het oude matras inlevert. Op deze website is binnenkort een handig overzicht te vinden van alle inzamelpunten.

Matrassen inzamelen
Als winkelier ben je niet verplicht om oude matrassen in te zamelen. Wij stimuleren dat wel. Je kunt je registreren als officieel inzamelingspunt. De kosten voor de recycling en transport worden door MRN gedeeltelijk vergoed in een oplopend percentage per jaar. In 2028 vergoedt MRN alle kosten voor afvoer en recycling.

Als je de matrassen niet zelf wilt of kunt inzamelen, verwijs dan naar de milieustraat in jouw gemeente of regio.
Voor een goede recycling is het belangrijk dat een matras zo schoon mogelijk, maar in ieder geval droog wordt ingeleverd.

Bekijk voor meer informatie onze meest gestelde vragen.