Over MRN

Het was de markt een doorn in het oog: de grote berg matrassen die jaarlijks in Nederland worden afgedankt. Reden voor Koninklijke Auping, Beter Bed, Hilding Anders, Ikea en Swiss Sense om de handen ineen te slaan en Stichting Matras Recycling Nederland (MRN) op te richten.

Doel
Een onderzoek van Royal Haskoning toont aan dat het aantal afgedankte matrassen per jaar tussen 1.580.000 en 1.975.000 ligt. Er is dus werk aan de winkel! Het doel van MRN is meer matrassen recyclen. Met de afvalbeheerbijdrage die door matrasfabrikanten, -importeurs en -distributeurs wordt betaald, kunnen de kosten voor het recyclen van matrassen worden gefinancierd.  MRN compenseert uit deze bijdrage de afvalinzamelaars, zoals gemeenten en milieustraten en retailers.

De doelstellingen van MRN zijn goedgekeurd door de overheid en algemeen verbindend verklaard voor iedereen. De AVV (Algemeen Verbindend Verklaring) van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is gepubliceerd in de Staatscourant en hier te downloaden.

Cijfers zeggen meer…

0 miljoen
afgedankte matrassen per jaar
0 ton
matrasafval per jaar
0%
gerecyclede matrassen in 2028

Samen maken we de keten circulair
Het recyclen van matrassen is iets van iedereen. Of je nu producent of importeur bent, gemeente of afvalverzamelaar, verkoper of consument. Met elkaar moeten we zorgen dat meer matrassen een tweede leven krijgen. Door onderdelen te recyclen en opnieuw te gebruiken. Veel matrassen worden nu verbrand en dat is zonde. Van de energie, de grondstoffen en het geld.

Bestuur
Jaap Westland – Beter Bed
Mark Groot Wassink – Koninklijke Auping
Karel Poelmans – Swiss Sense
Arne Kuijvenhoven – Ikea
Annemiek Postma – Hilding Anders
Mark van de Laarschot – Hml bedding

Organisatie
Kees Zwetsloot – Koninklijke CBM
Dirk van Deursen – Koninklijke CBM
Marleen Pouwels – Koninklijke CBM

Koninklijke CBM is de uitvoerende partij voor MRN. CBM zorgt dat de regeling effectief en kostenefficiënt verloopt.